A pulykamellet szalonnával megtűzdeljük, és egy nagy serpenyőbe tesszük. Megsózzuk, leöntjük forró zsírral, és a sütőben szép világosra sütjük. Félidőben mellé tesszük a megmosott és vékony szeletekre vágott gombát, kevés sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük, így sütjük a pulykát puhára. Ezután a húst kiemeljük a serpenyőből (a gomba benne marad), és elkészítjük a mártást. A pecsenye zsírját leöntjük, csak az alján hagyunk benne egy kevés levet.
Hozzáadjuk a vajat, felforrósítjuk, megpirítjuk benne a lisztet és feleresztjük a húslevessel. Ha felforrt, hozzáadjuk a tejszínnel elkevert tojássárgáját, és jól összekeverjük. A pulyka mellét lefejtjük a csontról, szépen felszeleteljük,
majd a szeleteket visszahelyezzük a csontra, és melléöntjük a tejszínes gombamártást. Tálalás előtt petrezselyem zöldjével díszítjük. Pirított burgonyával és idénysalátával tálaljuk.
Nyársalt pulykacomb és szűzpecsenye
A húsokat, zöldségeket egyforma nagyságú (úgy 4×4 centis) darabokra vágom. A pulykahúst bő órára a pácban érlelem, a szűzpecsenyét csak fokhagymával kenem át, majd egyegy nyársra váltogatva felhúzom a
húskockákat meg a zöldségeket. Lehetőleg szorosan egymáshoz préselem ezeket, mert sütés közben a húsok zsugorodnak, a zöldségek pedig megpuhulva leeshetnek. Amikor egy nyárs megtelt, dupla réteg alufóliába tekerem, majd forgatva jó félórát sütöm őket közepes erősségű parázs felett. Ezt követően a fóliát úgy bontom ki, hogy a kisült zöldség és hús csodálatos ízű, illatú szaftja megmaradjon. A szaftot egy tálkában összegyűjtöm, hogy tálaláskor ki-ki locsolhasson magának belőle a tányérjára. A nyársakat jómagam folyamatosan forgatva a pulyka-, disznó- és zöldségdarabkákat gusztusos barnára pirítom. Családom több tagja a párolt változatot szereti, ők a fóliába csavarva sütik készre a nyársalt ételt. Zöld saláta, kenyér illik hozzá, jó kis fehérbor kíséretében.
Pác
A hozzávalókat összekeverjük.
Nem keveredtek össze a receptek: a füstös konyha rovatába egy olyan tortát sikerült belecsempésznem, melyben természetesen a húsok dominálnak. Nem sok előkészítést igénylő étel ez, melyet nemcsak diszkoszban, de otthon, a gázsütőben is elkészíthetnek a fakanál mesterei.
Nos, az egészet azzal kezdtem, hogy centi vastag, tenyérnyi szeletekre vágtam a pulykamellet, aztán ezt sóztam, borsoztam, félretettem. A kenyeret fél centi vastagon felszeleteltem, és az előző ételnél használt tárcsában – ez lehet tepsi, esetleg bogrács is – kisütöttem a felszeletelt szalonnát. A pörcöket kiszedtem, majd a kenyereket egy pillanatra a forró zsiradékba mártottam, a tárcsa szélére húztam és néhány perc alatt barnára pirítottam. Az étel lelke a pirítós: magába szívja a kifőtt, kisült szaftokat. Ezt
követően sütőpapírral – mostanában ezt használom,
mert kevésbé ragad rá az étel, mint az alufóliára – kibéleltem a diszkoszt, arra egy réteg kenyeret raktam, erre jött egy réteg pulyka, amit megszórtam apróra vágott tárkonnyal, következett egy réteg felkarikázott paprika és paradicsom, melyet megborsoztam, kakukkfűvel és szétnyomott fokhagymával ízesítettem. Aztán jött egy felkarikázott kolbász- és sajtréteg, majd ismét kenyér, pulyka stb. A végén az egészet sajttal fedtem be, meglocsoltam egy-két deci fehérborral, majd a diszkoszt lefedve, parázságyban 30-40 perc alatt átsütöttem. Ez az étel önmagában, kenyérrel is tökéletes, remekül illik hozzá a rizs- vagy krumpliköret, de gazdagíthatjuk zöldségekkel is. Most az utóbbit választottam: miközben az udvaron a parázsban sült a pulykatorta, a konyhába vonultam.
A gesztenyét éles késsel bevagdossuk, 5 percre forrásban lévő vízbe dobjuk, majd még melegen megtisztítjuk. A pulyka hasüregét kibéleljük a vékonyra szeletelt szalonnával, rozmaringgal és zsályával. Kívülbelül alaposan megszórjuk a sóból, borsból és reszelt szerecsendióból készült fűszerkeverékkel. A kolbászt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, kevés
olajon megpirítjuk, és kibélelünk vele egy tepsit. A pulykát a kolbászágyra helyezzük, megöntözzük a borral, és előmelegített sütőben, 240-250 fokon kissé megkapatjuk. Ezután csökkentjük a hőmérsékletet, alufóliával betakarjuk a tepsit, és a pulykát 3-4
óráig sütjük. Közben többször meglocsoljuk a húslevessel és a keletkező pecsenyelével. Amikor félig megpuhult, mellé tesszük a gesztenyét, majd amikor már teljesen puha, hozzáadjuk a hámozott, cikkekre vágott almát meg a borban áztatott, kimagozott aszalt szilvát. Visszatoljuk a sütőbe, és most már fólia nélkül pirosra, ropogósra sütjük. A sültet pecsenyéstálra
helyezzük, és körberakjuk a kolbászkarikákkal, a gesztenyével meg a párolt gyümölcsökkel. Meglocsoljuk
a pecsenyelével, és burgonyapüré kísérettel adjuk az asztalra.